SZPI UPOZORŇUJE NA ZNEUŽÍVÁNÍ VIROVÉ EPIDEMIE NĚKTERÝMI PRODEJCI DOPLŇKŮ STRAVY
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje spotřebitele na případy zneužívání obav veřejnosti – v souvislosti s šířením onemocnění COVID-19 – některými prodejci doplňků stravy. V rámci aktuálně řešených případů inspektoři SZPI zjistili, že při propagaci doplňků stravy někteří prodejci používají zakázaná léčebná tvrzení a nepovolená zdravotní tvrzení a to právě uváděním údajných účinků proti koronaviru. Jde o následující případy:
- Internetový prodej v e-shopu: joalis.cz, provozovatel: spol. ECONOMY CLASS COMPANY s.r.o.; kontrolovaná osoba uvedla na webové stránce http://www.joalis.cz/cs/eshop/sezonni-a-akcnibalicky/imun-gripin-koronavirus-zdrava-imunitak potravinám Joalis Imun a Joalis Gripin následující tzv. léčebná tvrzení: „koronavirus“, „pomáhají tělu chránit se před různými respiračními infekcemi, včetně tolik skloňovaného koronaviru“, „důležitá pro zvládnutí infekce“, „prevence“. Použitím uvedených zakázaných tvrzení provozovatel porušil požadavky nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.
- Letáková nabídka fyzické osoby Filip Vítů, letáky byly distribuovány v stanicích metra v Praze a do schránek v m. č. Praha – Prosek dle sdělení kontrolovaného v počtu 3 000 kusů. Na letácích bylo mj. uvedeno: „Prevence koronaviru“. Použitím zakázaného tvrzení provozovatel porušil požadavky nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.
SZPI důrazně upozorňuje spotřebitele i kontrolované osoby, že doplňky stravy jsou z hlediska právních předpisů potraviny a proto jim nelze žádným způsobem připisovat léčebné nebo preventivní účinky, ty jsou vyhrazeny pouze léčivům.
S kontrolovanými osobami SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.
Inspektoři SZPI aktuálně šetří další případy podezření na použití nepovolených léčebných tvrzení u doplňků stravy právě v návaznosti na virovou epidemii. Inspekce se bude kontrole používání nepovolených léčebných tvrzení tohoto typu u doplňků stravy věnovat i dále.
Zdroj: SZPI